Διατροφή εγκυμοσύνης και θηλασμού

Η διατροφή της γυναίκας στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και ιδιαίτερα λίγο πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην υγεία της ίδιας, όσο και στην υγεία του βρέφους.

Πριν τη σύλληψη

Κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη, η διατροφή της γυναίκας αποτελεί έναν από τους παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η επάρκεια σε ενέργεια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ο ισορροπημένος τρόπος διατροφής επιδρούν θετικά στη σύλληψη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η διατροφικές ανάγκες της εγκύου αναμφισβήτητα είναι διαφορετικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης, οι ενεργειακές ανάγκες και τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει η έγκυος διαφέρουν σημαντικά, καθώς επιδρούν στην υγεία της ίδιας, αλλά και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η φυσιολογική αύξηση βάρους καθώς και η ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει η έγκυος αποτελούν αποτελούνε αναπόσπαστο κομμάτι στην υγιή εξέλιξη της κύησης αλλά και στον τοκετό.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Είναι η περίοδος για μία γυναίκα όπου οι ενεργειακές της ανάγκες και οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο στη ζωή της. Οι αυξημένες αυτές ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ημερησίως είναι απαραίτητες για να καλύψουν τις δικές της ανάγκες και ταυτοχρόνως την παραγωγή του μητρικού γάλατος.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μοιράσου Αυτό το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest