Κάθε τύπος φρούτων και λαχανικών έχει το δικό του σύνολο ειδικών συνθηκών για ιδανική ανάπτυξη και ποιότητα. Για το λόγο αυτό, τα φρούτα και τα λαχανικά καλλιεργούνται και συγκομίζονται σε διαφορετικές τοποθεσίες και σε διαφορετικές εποχές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Ποια είναι όμως τα οφέλη για να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής;
Καλύτερη Γεύση: Τα εποχιακά προϊόντα είναι έχουν καλύτερη γεύση. Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε εποχή, συνήθως συλλέγονται κατά τη διάρκεια της πιο ώριμης φάσης τους, ενισχύοντας τη γεύση και τη διατροφική τους αξία.
Πυκνότητα Θρεπτικών Συστατικών: Πιστεύεται ότι τα εποχιακά προϊόντα έχουν υψηλότερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά ωριμάζουν φυσικά, αναπτύσσουν υψηλότερη συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων.
Οικονομικά : Τα εποχιακά προϊόντα είναι λιγότερο δαπανηρά επειδή δεν απαιτούν έντονες μεταφορικές ή τεχνητές συνθήκες καλλιέργειας. Τα τοπικά, εποχιακά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πιο οικονομικά.
Περιβαλλοντική Επίπτωση: Η εποχιακή κατανάλωση μπορεί να έχει χαμηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση. Όταν τα προϊόντα είναι σε εποχή τοπικά, δεν χρειάζεται να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, μειώνοντας τον οικολογικό αποτύπωμα της μεταφοράς τροφίμων.
Υποστήριξη της Τοπικής Γεωργίας: Η επιλογή εποχιακών προϊόντων σημαίνει συχνά υποστήριξη των τοπικών αγροτών. Αυτό συντελεί στη διατήρηση των τοπικών οικονομιών και προωθεί τη γεωργική ποικιλία.
Ποικιλία στη Διατροφή: Η εποχιακή κατανάλωση ενθαρρύνει μια διαφοροποιημένη διατροφή. Διάφορα φρούτα και λαχανικά έρχονται σε εποχή σε διάφορες περιόδους, προάγοντας ποικιλία στη διατροφή.