Η Μεσογειακή Διατροφή έγινε γνωστή για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’70 με την έρευνα των 7 χωρών.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, ο φυσιολόγος Ancel Keys και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια επιδημιολογική μελέτη σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε 7 χώρες. Οι χώρες αυτές ήταν οι ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Φιλανδία, Ολλανδία.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι Μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Είναι γεγονός ότι η μελέτη των 7 Χωρών κέντρισε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Μάλιστα, πιστευόταν ότι “οι Κρήτες πρέπει να κάνουν και να τρώνε κάτι σωστό”.
Τι θεωρείται Μεσογειακή Διατροφή
Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή.
Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Harvard μαζί με την συμβολή Ελλήνων επιστημώνων δημιούργησαν την ‘’Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής‘’.
Τέλος, το 2013 η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό πρότυπο Mεσογειακής διατροφής. Κάθε χώρα της Μεσογείου έχει υιοθετήσει το δικό της διατροφικό πρότυπο. Τα διατροφικά πρότυπα που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται στο γεγονός ότι το ελαιόλαδο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες μεσογειακές χώρες.
Τι χαρακτηριστικά και οφέλη έχει η Μεσογειακή Διατροφή
Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου (καταχρηστικά ακόρεστων λιπιδίων) συγκριτικά με κορεσμένα λιπίδια, οσπρίων, δημητριακών (κυρίως ανεπεξέργαστων), φρούτων και λαχανικών.
Επίσης, χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων κρέατος καθώς και από μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού. Τέλος, σχετικά με το αλκοόλ, το Μεσογειακό μοντέλο προβλέπει μέτρια κατανάλωση κρασιού.
Οφέλη Μεσογειακής Διατροφής
Πληθώρα μελετών έχουν αναδείξει τα ωφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία. Η Μεσογειακή Διατροφή έχει συνδεθεί με την καλή υγεία και τη μακροζωϊα.
Υιοθετώνας τον Μεσογειακό τρόπο Διατροφής μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων , ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών και του καρκίνου.
Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι η καλή ψυχολογία και η αντίληψη της κατάστασης της υγείας συνδέονται με την Μεσογειακή διατροφή.
Νέα Μεσογειακή Πυραμίδα
Σύμφωνα με την UNESCO η έννοια της διατροφής στην Μεσόγειο περιλάμβανει μια κοινωνικο πολιτιστική έκφραση των διαφόρων καλλιεργειών τροφίμων της Μεσογείου.
Η σημασία της Μεσογειακής διατροφής δεν βασίζεται μόνο στα συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά της, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά φαγητά της παράγονται, μαγειρεύονται και τρώγονται.
Το 2011 η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής αναθεωρήθηκε και ήρθε να μας τονίσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι μόνο επιλογές τροφίμων, αλλά τρόπος ζωής ενσωματώνοντας πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία είναι:
Τρόπος μαγειρέματος
Το μαγείρεμα είναι μια σημαντική δραστηριότητα στην οποία πρεπει να αφιερώνεται ο ανάλογος χρόνος.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα άγρια βότανα, παρέχουν στα φαγητά ξεχωριστές γεύσεις και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως επίσης μειώνεται η προσθήκη αλατιού. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δωθεί στην παρασκευή παραδοσιακών συνταγών.
Μέτρο
Το μέγεθος των μερίδων πρέπει να βασίζεται στην κατ’οικονομία αρχή και να προσαρμόζεται στις ενεργειακές ανάγκες του αστικού και σύγχρονου τρόπου ζωής.
Σωματική Δραστηριότητα
Μέτρια και τακτική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως). Απλοί τρόποι άσκησης είναι το περπάτημα, η χρήση της σκάλας αντί για το ανσανσέρ κ.α. Οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής με άλλους είναι πιο απολαυστικές.
Επαρκής ανάπαυση
Η ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και o επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι επίσης μέρος ενός υγιούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής.
Κοινωνικότητα
Η συντροφικότητα είναι σημαντική διάσταση της κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας του γεύματος.
Εποχικότητα – Βιοποικιλότητα
Η προτίμηση για εποχιακά, φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα διασφαλίζει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και συμβάλει στη ανάπτυξη ενός βιώσιμου διατροφικού μοντέλου.
Επιστημονική υποστήριξη και εκπαίδευση στην Μεσογειακή διατροφή
Θέλετε να μάθετε όλα τα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής και να βελτιώσετε την σχέση σας με την τροφή; Μπορώ να σας βοηθήσω!
Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στα Μελίσσια με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή και μπορώ να σας εκπαιδεύσω στο Μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Μπορούμε να συνεργαστούμε δια ζώσης ή διαδικτυακά και θα χαρώ πολύ να σας βοηθήσω.
Μην διστάσσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- τηλεφωνήστε μου στο + (30) 210 613 2658
- στείλτε μου email στο georgia@kalaitzidou.gr
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μου