Μεταβολικό Σύνδρομο και διατροφή

Το Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) είναι μια ασθένεια που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να καθίσταται όλο και σημαντικότερη η θεραπεία του.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, οι στατιστικές δείχνουν ότι ο επιπολασμός του αγγίζει το 25%, με τα ποσοστά να αυξάνονται όσο μεγαλώνει η ηλικία. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όσοι πάσχουν από αυτό έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής, η αντιμετώπιση του είναι θέμα δημόσιας υγείας.

Πώς ορίζεται το Μεταβολικό Σύνδρομο

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τον ορισμό και τα κριτήρια διάγνωσης του Μεταβολικού Συνδρόμου.

Το 2001 το National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Program III όρισε το Μεταβολικό Σύνδρομο ως συνάθροιση αλληλο-συσχετιζόμενων παραγόντων κινδύνου μεταβολικής προέλευσης που φαίνεται να προωθούν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ακολούθως, πρότεινε κριτήρια για τη διάγνωση του όπου πλέον η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι πρωταρχικός παράγοντας. Είναι όμως εξίσου σημαντική με την αυξημένη περιφέρεια μέσης ως δείκτης της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Από τo 2005 τα κριτήρια για τη διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία και τις ενημερώσεις του National Cholesterol Education Program (NCEP) και του International Diabetes Federation (IDF).

Το σχήμα για τη διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου συνοψίζεται στο παρακάτω Πίνακα 1. Ένας ασθενής έχει Μεταβολικό σύνδρομο όταν πληρούνται 3 από τα 5 παρακάτω κριτήρια:

Πίνακας 1. Προτεινόμενα κριτήρια για να διαγνωστεί Μεταβολικό Σύνδρομο

Κλινική ΜέτρησηNCEP III (Οποιαδήποτε 3 από τα παρακάτω 5)
Περίμετρος μέσηςΆνδρες: ≥102 cm
Γυναίκες ≥88 cm
Τριγλυκερίδια (TG)TG ≥150 mg/dl
ή φαρμακευτική αγωγή για υψηλά επίπεδα TG
HDL ΧοληστερόληΆνδρες: ≤40 mg/dl
Γυναίκες ≤50 mg/dl
ή φαρμακευτική αγωγή για χαμηλά επίπεδα HDL
Πίεση αίματος≥130/85 mmHg
ή φαρμακευτική αγωγή για υψηλή πίεση
Γλυκόζη νηστείας≥100 mg/dl
ή φαρμακευτική αγωγή για υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας

Διατροφική αντιμετώπιση

Ο κύριος στόχος για την διατροφική αντιμετώπιση του Μεταβολικού Συνδρόμου είναι να περιοριστούν οι κίνδυνοι που το προκαλούν.

Αυτοί είναι η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η δυσλιπιδαιμία. Πρώτο και κύριο βήμα για τη θεραπεία είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και οι αλλαγές της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι το τελευταίο βήμα.

Η αλλαγή του τρόπου διατροφής είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας για να αντιμετωπιστεί το Μεταβολικό Σύνδρομο.

Η απώλεια βάρους παίζει ρόλο στο Μεταβολικό σύνδρομο

Η απώλεια βάρους της τάξης του 7-10% του αρχικού σε χρονικό διάστημα 1 χρόνου και η διατήρησή του θεωρείται ότι είναι ικανοποιητική για τη βελτίωση της υγείας.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μεμονωμένα συστατικά μιας δίαιτας δεν είναι αυτά υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου. Αντίθετα, η αλληλεπίδραση όλων των συστατικών της δίαιτας ή η συνολική ποιότητα της διατροφής έχει θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του.

Ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής

Από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή όπως η Μεσογειακή έχει τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του Μεταβολικού Συνδρόμου.

Επίσης, αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να έχει και η δίαιτα DASH, που ειναι παρόμοια της Μεσογειακής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντική η προσκόλληση των ασθενών στο εκάστοτε διατροφικό σχήμα. Για αυτόν τον λόγο, καθίσταται απαραίτητη η συμβουλευτική παρέμβαση από εξειδικευμένο στο Μεταβολικό Σύνδρομο Διαιτολόγο Διατροφολόγο.

Γεωργία Καλαϊτζίδου
Επιστημονική υποστήριξη για την διατροφική αντιμετώπιση Μεταβολικού Συνδρόμου

Έχετε διαγνωστεί με Μεταβολικό Σύνδρομο και χρειάζεστε υπεύθυνη καθοδήγηση από επαγγελματία Διατροφολόγο; Μπορώ να σας βοηθήσω!

Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στα Μελίσσια με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή και μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά που αφορούν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Μπορούμε να συνεργαστούμε δια ζώσης ή διαδικτυακά και θα χαρώ πολύ να σας βοηθήσω.

Μην διστάσσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μοιράσου Αυτό το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest