Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, επίσης τιμάται ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Την 25η Μαρτίου,όπου συμπεριλαβάνεται στη Μεγάλη Τεσσαρακορτή (αυστηρή περίοδος νηστείας για τη Ορθόδοξη Εκκλησία), οι πιστοί μπορούν να καταναλώσουν ψάρι. Αυτή τη μέρα λοιπόν έχει καθιερωθεί να καταναλώνετε το παραδοσιακό έδεσμα «μπακαλιάρος με σκορδαλιά». Με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.Έτσι ο παστός μπακαλαριάρος που μπορούσε να συνητρηθεί καλύτερα, αποτέλεσε την εύκολη και φτηνή λύση για την ενδοχώρα.
Ποια όμως είναι η θρεπτική αξία αυτού του παραδοσιακού πιάτου;
Μπακαλιάρος
Αποτελεί εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, χαμηλής περιεκτικότητας λίπους, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία (ψευδαργύρου, φωσφόρου, ασβέστιο, σίδηρο) και καλή πηγή ΒιταμίνηςΑ,D, Β12. Επίσης είναι πλούσιος σε αλάτι, κάτι που θα πρέπει να αποφέυγεται κυρίως από άτομα με υπέρταση, όσο καλά και αν τον ξαλμυρήσετε. Ως αναφορά με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος (τηγανιτός σε κουρκούτι) θα λέγαμε ότι αυξάνει πάρα πολύ τη θερμιδική αξία του πιάτου, όπου φτάνει περίπου τις 400kcalανά μερίδα.
Σκορδαλιά
Είναι συνοδευτικό πιάτο που παρασκευάζεται με πατάτα ή ψωμί, σκόρδο και ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικών ινών, Βιταμίνη Ε, ιχνοστοιχείων (κάλιο, σελήνιο). Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σκόρδο, κυρίως της αλλισίνης που περιέχει, έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο η σορδαλιά εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο αποδίδει αρκετές θερμίδες. Ενδεικτικά 1κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 95kcal.
Tips
Προτιμήστε έναν άλλο τρόπο μαγειρέματος όπως ψητό ή πλακί. Αν τελικά αποφασίσετε να τον τηγανίσετε, αφαιρέστε την κρούστα. Περιορίστε την ποσότητα του ελαιολάδου που προσθέτετε στην σκορδαλιά. Αν πάλι θέλετε να τον απολαύσετε παραδοσιακά…καταναλώστε με μέτρο και συνοδέψτε με σαλάτα όπως τα βραστά παντζάρια.