Σοκολάτα: Μια γλυκιά ”αμαρτία”

Τα υπέρ και τα κατά της πιο “γλυκιάς αμαρτίας”!

Συνήθως όταν τρώμε σοκολάτα αισθανόμαστε μεγάλες ενοχές, καθώς έχουμε στο μυαλό μας τη φήμη, για την αύξηση του σωματικού βάρους. Υπάρχουν πολλά οφέλη όμως για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την τροφή!

Εκατομμύρια άνθρωποι πλέον την απολαμβάνουν καθημερινά, χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση της.

Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η κατανάλωση σοκολάτας στην υγεία μας;

Οφέλη της γλυκιάς απόλαυσης στον ανθρώπινο οργανισμό:

Απόκτηση μιας πιο υγιούς καρδιάς
Έρευνες υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Σε μια μελέτη των Σουηδών που διήρκησε γύρω στα εννέα χρόνια σε αρκετές χιλιάδες γυναίκες που έτρωγαν μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το ένα τρίτο. Επίσης και μια άλλη μακροχρόνια έρευνα έδειξε ότι περίπου ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας ημερησίως, μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 39 τοις εκατό. Μπορείτε λοιπόν να προσφέρετε στον εαυτό σας αυτή τη γλυκια ευχαρίστηση τρώγοντας μια μπάρα σοκολάτας καθώς έχει πέντε φορές τα φλαβονοειδή ενός μήλου.

Απώλεια βάρους
Θα αναρωτιέστε εάν μπορείτε να εντάξετε την σοκολάτα στη διατροφή σας, χωρίς τον κίνδυνο να πάρετε περριτά κιλά. Η απάντηση είναι πιο ευχάριστη από ότι περιμένετε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο την αίσθηση του κορεσμού, σε αντίθεση με τις πιο ανοιχτόχρωμες σοκολάτες, καθώς μειώνει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Χωρίς ενοχές λοιπόν μπορείτε να εντάξετε την μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας.

Η σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει τη μείωση της μνήμης
Η σταδιακή απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους θα μπορούσε να μειωθεί κατανάλωνοντας δύο φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας την ημέρα, βοηθάει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής. Η ζεστή σοκολάτα βοήθάει να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου όπου χρειάζεται ερευνητες διαπίστωσαν, καθώς οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή λειτουργία, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες με νόσο του Alzheimer.
Η κατανάλωση εκχυλίσματος κακάο θα μπορούσε ίσως να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στα νευρικά μονοπάτια που βρέθηκαν σε ασθενείς, με νόσο του Αλτσχάϊμερ. Δηλαδή τα συμπτώματα της κατάστασης (π.χ. γνωστική παρακμή) θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν.

Μείωση της χοληστερόλης
Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστών ως “κακών λιπών”, η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να βοηθήσει . Καταναλώνοντας κομμάτια σοκολάτας που περιέχουν PS και CF, που εμπεριέχει μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τη χοληστερόλη βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Σοκολάτα και εγκυμοσύνη
Οι έγκυες γυναίκες που συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους σοκολάτα καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαπίστωσαν ότι διαχειρίζονταν καλύτερα το άγχος από ότι οι μητέρες που δεν κατανάλωναν. Επίσης 30 γραμμαρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Σοκολάτα και ευφυΐα
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βοηθαέι το σώμα σας να ανταπεξέλθει σε στρεσογόνες συνθήκες και ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου σας όταν το χρειάζεστε πραγματικά. Το κακάο που είναι πλούσιο σε φλαβανόλες αυξάνει τη ροή του αίματος σε βασικά μέρη του εγκεφάλου για 2 έως 3 ώρες, μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση και την επαγρύπνηση βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν όμως και μερικά μειονεκτήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτής της πλούσιας τροφής. Ενώ κάποια τρόφιμα μπορούμε να τα καταναλώνετε με μέτρο, η σοκολάτα έχει αρκετά μειονεκτήματα που μπορεί να την χαρακτηρίσουν ως μια κακή επιλογή για τη διατροφή σας.

Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
Μια ράβδος 40γρ σοκολάτας γάλακτος περιέχει 235 θερμίδες. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Η ίδια μερίδα μιας σκούρας σοκολάτας περιέχει αντίστοιχες θερμίδες, όμως η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ενώσεις που είναι ωφέλιμες για την υγεία σας. Συμπερασματικά λοιπόν ενώ η μαύρη σοκολάτα περιέχει διατροφικά σημαντικές ενώσεις, εξακολουθεί να συμβάλλει στη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
Στα μειονεκτημάτα της κατανάλωσης σοκολάτας συμπεριλαμβάνεται και η περιεκτικότητα σε ολικό λίπος αλλά και το υψηλό περιεχόμενο κορεσμένων λιπών. Τα 40γρ περιέχουν 8,14 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, το είδος του λίπους που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης. Η ίδια μερίδα μαύρης σοκολάτας περιέχει 10,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, αλλά η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξηγεί ότι τα λίπη στη μαύρη σοκολάτα προέρχονται από το βούτυρο κακάο και δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα λίπη της σοκολάτας γάλακτος που είναι κυρίως γαλακτοκομικά.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Το λίπος που περιέχει αλλά και η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθιστά τη σοκολάτα μια πλούσια γευστικά τροφή. Η ζάχαρη μπορεί να παρέχει ενέργεια, έχει όμως και αρκετά διατροφικά μειονεκτήματα. Μπορεί να προκαλέσει τη φθορά των δοντιών σε υψηλή περιεκτικότητα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η σκούρη σοκολάτα παρόλο που έχει πολύ ζάχαρη, έχει λιγότερη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Χαμηλή σε βιταμίνες και μέταλλα
Η σοκολάτα δεν αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών και παρέχει μόνο το 8% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και το 2% της καθημερινής πρόσληψης σιδήρου. Άρα θα μπορούσε να έχει και αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία σας αν την προτιμήσετε αντί για ένα πιο υγιεινό φαγητό, λόγω των λίγων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών. Η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερη σε θερμίδες και λίπος από τη μαύρη σοκολάτα, έχει όμως περισσότερη ζάχαρη και λιγότερα προστατευτικά της υγείας φλαβονοειδή, που παρέχει η σοκολάτα. Επιλέγετε περίπου 30 γρ. μαύρης σοκολάτας λίγες φορές την εβδομάδα και τρώτε σε αντικατάσταση με άλλα, λιγότερο υγιεινά σνακ αντί να τα προσθέτετε στις απολαύσεις που καταναλώνετε κάθε μέρα. Οι μικρές ποσότητες περιστασιακά, θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μοιράσου Αυτό το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest