Η Carnivore Diet – ή αλλιώς σαρκοφαγική δίαιτα είναι η νέα εμμονή στα social media.
Χιλιάδες influencers ανεβάζουν φωτογραφίες με ζουμερές μπριζόλες, υπόσχονται ενέργεια, καθαρό δέρμα, καλή διάθεση, ακόμα και θεραπεία για χρόνια νοσήματα.
Κι όμως, αυτή η διατροφική μόδα έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς΄. Την αποκαλούν “διατροφική ακρότητα χωρίς επιστημονική βάση” με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Τι είναι η δίαιτα Carnivore
Η Carnivore Diet (Δίαιτα του Σαρκοφάγου) αποτελεί μια από τις πιο ακραίες και αμφιλεγόμενες διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών.
Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που βασίζεται αποκλειστικά σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Δηλαδή, κυρίως κόκκινο κρέας, αυγά, ψάρια και, σε ορισμένες παραλλαγές, γαλακτοκομικά.
Οτιδήποτε φυτικής προέλευσης – φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί – αποκλείεται εντελώς!
Η λογική πίσω από την κάρνιβορ πηγάζει από την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι “βιολογικά σχεδιασμένος” να τρέφεται μόνο με ζωικά προϊόντα. Αυτό όμως είναι κάτι που, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά.
Τι υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της Carnivore diet
Οι υποστηρικτές της Carnivore ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου μειώνοντας φλεγμονές και ότι συντελεί σε απώλεια βάρους και βελτιωμένη σύνθεση σώματο.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και πνευματικής διαύγειας και ότι βοηθά άτομα με αυτοάνοσα ή πεπτικά προβλήματα.
Βέβαια, πολλές από αυτές τις υποσχέσεις βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες ή αναρτήσεις στα social media και όχι σε επιστημονικά δεδομένα. Κι εδώ ξεκινά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Τι λέει η επιστήμη για την δίαιτα Carnivore: Κίνδυνοι και προβληματισμοί
Παρά την προώθηση της δίαιτας από διάφορους influencers, δεν υπάρχει καμία έγκυρη επιστημονική μελέτη που να την υποστηρίζει ως ασφαλή ή ευεργετική για την υγεία μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, προκαλλεί μια σειρά από σοβαρούς κινδύνους:
Έλλειψη θρεπτικών συστατικών
Η πλήρης απομάκρυνση φυτικών τροφών σημαίνει σοβαρή ανεπάρκεια σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά:
- Βιταμίνη C: Απαραίτητη για το ανοσοποιητικό και την απορρόφηση του σιδήρου
- Φυλλικό οξύ: Κρίσιμο για την κυτταρική ανανέωση και την υγεία του αίματος
- Αντιοξειδωτικά: Προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και συνεισφέρουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών
- Φυτικές ίνες: Απαραίτητες για την υγεία του εντέρου και την ισορροπία του μικροβιώματος
Η έλλειψη αυτών των συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές του οργανισμού, ιδίως όταν η δίαιτα ακολουθείται μακροχρόνια.
Καρδιαγγειακός κίνδυνος από την δίαιτα Carnivore
Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης – κυρίως από κόκκινο κρέας – έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και υπέρτασης.
Παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων υποστηρικτών ότι “το λίπος δεν είναι πια πρόβλημα”, η επιστημονική βιβλιογραφία συνεχίζει να δείχνει ότι η υπερβολική πρόσληψη ζωικού λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα, ειδικά όταν συνδυάζεται με απουσία φυτικής προστασίας.
Επιδράσεις στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά
Μια τόσο περιοριστική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές ή εμμονές με το «καθαρό» φαγητό (orthorexia) καθώς και σε ψυχολογική πίεση λόγω κοινωνικής απομόνωσης.
Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να εμφαμιστεί ελλειψη σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών λόγω της απουσίας υδατανθράκων.
Το έντερο δεν “χαίρεται” χωρίς φυτικές ίνες
Η υγεία του εντέρου βασίζεται στην ύπαρξη ποικίλων φυτικών ινών, που θρέφουν το μικροβίωμα και ρυθμίζουν την λειτουργία του πεπτικού.
Χωρίς αυτές, το έντερο δυσλειτουργεί (δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, εντερικά προβλήματα), μειώνεται η ποικιλομορφία των ωφέλιμων βακτηρίων και αυξάνεται ο κίνδυνος φλεγμονών και μεταβολικών νοσημάτων.
Η Carnivore Diet είναι… επιστημονικά αστήρικτη
Η Carnivore Diet δεν έχει εγκριθεί από καμία αναγνωρισμένη διατροφική ή ιατρική αρχή.
Ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ούτε ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολογίας, ούτε το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Διατροφής την αναγνωρίζουν ως ασφαλή ή ωφέλιμη.
Επιστροφή στην ισορροπία
Αντί να ακολουθούμε επικίνδυνες “μόδες” με επισφαλή οφέλη, μπορούμε να υιοθετήσουμε μια Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικές τροφές, ελαιόλαδο και ψάρια.
Να προσθέσουμε σταδιακά περισσότερα φυτικά γεύματα, χωρίς απόλυτες απαγορεύσεις και να συμβουλευόμαστε ειδικούς και όχι social media “ειδήμονες”.
Συμπέρασμα
Η Carnivore Diet δεν είναι απλώς “μια διαφορετική διατροφή”, είναι μια μονόπλευρη, ακραία και επιστημονικά αστήρικτη διατροφική τάση, που μπορεί να θέσει την υγεία σε κίνδυνο.
Παρά την “λάμψη” που της προσδίδουν influencers στα social media, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική – και πολύ πιο σοβαρή.
Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται ακρότητες. Χρειάζεται μέτρο, ποικιλία και επιστημονική καθοδήγηση και σίγουρα δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε όλα τα φυτικά τρόφιμα για να νιώσουμε καλά. Το σώμα μας δεν είναι πεδίο πειραματισμού με likes.
Επιστημονική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση από το Διαιτολογικό γραφείο Γεωργία Καλαϊτζίδου
Θέλετε να βελτιώσετε την σχέση σας με την τροφή και να πετύχετε τους στόχους σας; Μπορώ να σας βοηθήσω και θα χαρώ πολύ να σας βοηθήσω!
Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος στα Μελίσσια Αττικής με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή και μπορούμε να συνεργαστούμε δια ζώσης ή διαδικτυακά.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- τηλεφωνήστε μου στο + (30) 210 613 2658
- στείλτε μου email στο georgia@kalaitzidou.gr
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μου