Η διατροφή της γυναίκας στη διάρκεια της αναπραγωγικής ηλικίας και ιδιαίτερα λίγο πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγυμοσύνης και της γαλοχυχίας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην υγεία της ίδιας, όσο και στην υγεία του βράφους.
Πριν τη σύλληψη
Κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη, η διατροφή της γυναίκας αποτελεί έναν από τους παρόγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα. Το φυιολογικό σωματικό βάρος, η επάρκεια σε ενέργεια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ο ισορροπημένος τρόπος διατροφής επιδρούν θετικά στη σύλληψη.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η διατροφικές ανάγκες της εγκύου αναμφισβήτητα είναι διαφορετικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης, οι ενεργειακές ανάγκες και τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει η έγκυος διαφέρουν σημαντικά, καθώς επιδρούν στην υγεία της ίδιας, αλλά και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η φυσιολογική αύξηση βάρους καθώς και η ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει η έγκυος αποτελούν αποτελουν αναπόσπαστο κομμάτι στην υγιεί εξέλιξη της κύησης αλλά και στον τοκετό.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Είναι η περίοδος για μία γυναίκα όπου οι ενεργειακές της ανάγκες και οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι περισσότερες από κάθε άλλη περιόδο στη ζωή της. Οι αυξημένες αυτές ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ημερησίως είναι απαραίτητες για να καλύψουν τις δικές της ανάγκες και ταυτοχρόνως την παραγωγή του μητρικού γάλατος.