Blog

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο – Κριτήρια αξιολόγησης

 

Το Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) είναι μια ασθένεια που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να καθίσταται όλο και σημαντικότερη η θεραπεία του.


Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τον ορισμό και τα κριτήρια διάγνωσης του Μεταβολικού Συνδρόμου, όπου το 2001 το
National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Program III όρισε το ΜΣ ως συνάθροιση αλληλο-συσχετιζόμενων παραγόντων κινδύνου μεταβολικής προέλευσης που φαίνεται να προωθούν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρότεινε κριτήρια για τη διάγνωση του ΜΣ όπου πλέον η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι πρωταρχικός παράγοντας για τη διάγνωση του ΜΣ αλλά είναι εξίσου σημαντική με την αυξημένη περιφέρεια μέσης ως δείκτης της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Από τo 2005 τα κριτήρια για τη διάγνωση του ΜΣ έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία (American Heart Association) - National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) και τις ενημερώσεις του National Cholesterol Education Program (NCEP) και του International Diabetes Federation (IDF) τα οποία είναι βασισμένα στο ATP III.Το σχήμα για τη διάγνωση του ΜΣ συνοψίζονται στο παρακάτω Πίνακα 1, όπου ένας ασθενής έχει ΜΣ όταν πληρούνται 3 από τα 5 παρακάτω κριτήρια:

 

Πίνακας 1. Προτεινόμενα κριτήρια για τη διάγνωση το ΜΣ

Κλινική Μέτρηση

NCEP III

 

Οποιαδήποτε 3 από

τα παρακάτω 5

Περίμετρος μέσης

 

Άνδρες: ≥102cm

Γυναίκες ≥88cm

Τριγλυκερίδια (TG)

TG ≥150mg/dl

ή φαρμακευτική αγωγή

για υψηλά επίπεδα TG

HDL Χοληστερόλη

Άνδρες: ≤40mg/dl

Γυναίκες ≤50mg/dl

ή φαρμακευτική αγωγή

για χαμηλά επίπεδα HDL

Πίεση αίματος

130/85mmHg

ή φαρμακευτική αγωγή για υψηλή πίεση

Γλυκόζη νηστείας

100mg/dl

ή φαρμακευτική αγωγή

για υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας

 

Διατροφική Αντιμετώπιση του Μεταβολικού Συνδρόμου

Ο κύριος στόχος για την αντιμετώπιση του ΜΣ είναι να περιορίσει τους κινδύνους που το προκαλούν, δηλαδή την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη δυσλιπιδαιμία. Πρώτο και κύριο βήμα για τη θεραπεία του ΜΣ είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλαγές της διατροφής και σωματικής δραστηριότητα, και τελευταίο βήμα τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η αλλαγή του τρόπου διατροφής είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας για την αντιμετώπιση του ΜΣ.

Η επίτευξη της απώλειας βάρους της τάξης του 7-10% του αρχικού σε χρονικό διάστημα 1 χρόνου και η διατήρησή του θεωρείται ότι είναι ικανοποιητικό για τη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου με ΜΣ. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και τη πρόληψη του ΜΣ. Ωστόσο φαίνεται ότι τα μεμονωμένα συστατικά μιας δίαιτας δεν είναι αυτά υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου του ΜΣ.

Αντίθετα η αλληλεπίδραση όλων των συστατικών της δίαιτα ή η συνολική ποιότητα της διατροφής έχει θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του ΜΣ. Από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή όπως η Μεσογειακή ή παρόμοια όπως δίαιτα DASH έχει τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ΜΣ. Επίσης σημαντική είναι και η προσκόλληση των ασθενών στο εκάστοτε διατροφικό σχήμα και γι’ αυτό απαραίτητη είναι η συμβουλευτική παρέμβαση στον ασθενή από εξειδικευμένο Διαιτολόγο Διατροφολόγο.

About

Από το 2008 έως σήμερα ασχολούμαι με κλινικά περιστατικά, διατροφή κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία, άλλα κύρια μέριμνά μου είναι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση στην υγιεινή διατροφή.

©2024 Kalaitzidou.gr. All Rights Reserved. Designed By Gerasimos Tzamarelos.

Search