Blog

Διαχείριση Βάρους

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την υγεία μας. Hυπηρεσία διαχείρισης βάρους περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πρακτικών, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τη μεταστροφή συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, με πολλούς τρόπους.

Η διαχείριση βάρους περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής ή ορισμένες τακτικές απώλειας του υπερβάλλοντος σωματικού λίπους. Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους, ή άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές (άνθρωπει που είναι ελλειποβαρύς), θεωρείται απαραίτητο να συμβουλευθούν κάποιον ειδικό ώστε να εκπαιδευτούν στον τομέα διαχείρισης του βάρους τους.

Η υπηρεσία διαχείρισης βάρους περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κατευθύνεις ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή:

 • Μείωση Βάρους
 • Αύξηση Βάρους
 • Συντήρηση Βάρους

Βασικές αρχές - Το γλωσσάρι της διαχείρισης βάρους

Θερμίδα

Πρόκειται για μια μονάδα μέτρησης της ενέργειας. Η διατροφική θερμίδα αντιστοιχεί στη χιολοθερμίδα kcalκαι αφορά την ποσότητα της ενέργειας που αποδίδουν τα τρόφιμα στον οργανισμό.

Βασικός Μεταβολισμός (RMR)

Ονομάζεται η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις λειτουργίες που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την επιβίωση (αναπνοή, λειτουργία των οργάνων, κυκλοφορία του αίματος κλπ). Είναι δηλαδή η ποσότητα των θερμίδων που δαπανώνται σε κατάσταση πλήρους σωματικής και ψυχικής (το ψυχικής να το αφαιρέσουμαι) ηρεμίας, σε πλήρη ακινησία, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε χαλάρωση των μυών.

Συνολική Ημερήσια Ενεργειακή Δαπάνη

Η συνολική ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ορίζεται ως το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Πρόκειται στην ουσία για το άθροισμα τριών παραγόντων:

 • Βασικός μεταβολισμός
 • Το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε για την πρόσληψη (μάσηση, κατάποση), την πέψη και την απορρόφηση της τροφής
 • Οι θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων

 

Ενεργειακό ισοζύγιο

Πρόκειται για ένα ισοζύγιο της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης και των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της τροφής. Σε περίπτωση που οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε (θετικό ισοζύγιο), το σωματικό βάρος αυξάνεται. Σε περίπτωση που οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε (αρνητικό ισοζύγιο), το σωματικό βάρος μειώνεται. Τέλος το σωματικό βάρος διατηρείται σταθερό όταν καταναλώνουμε ίσες θερμίδες με αυτές που λαμβάνουμε. 

Απώλεια Βάρους

Δεν είναι παράλογο κάποιος, ο οποίος καταβάλει μια προσπάθεια να χάσει κάποια κιλά, να θέλει να τα χάσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά οι μελέτες δείχνουν πως άνθρωποι που χάνουν σταδιακά βάρος, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν το αποτέλεσμα στο μέλλον.

Η υγιής απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα. Πρόκειται για έναν συνεχή τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μακροχρόνιες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες διατροφής και άσκησης. Η απώλεια βάρους είναι μία διαδικασία που απαιτεί επιθυμία και δέσμευση, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και την ψυχολογία μας.

Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι σταδιακή έτσι ώστε να χάνετε πραγματικά λίπος. Συνήθως όλοι βιάζονται να χάσουν το επιπλέον βάρος που έχουν, απλά πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν το προσλάβατε ξαφνικά, έτσι δεν πρέπει να έχετε την απαίτηση να το χάσετε γρήγορα. Η απώλεια 1 κιλού την εβδομάδα βρίσκεται στα επιτρεπτά επίπεδα έτσι ώστε να χάνετε το επιπλέον λίπος που υπάρχει.

Για να έχετε επιπλέον βάρος, μάλλον κάτι γίνεται λάθος στις διατροφικές σας συνήθειες. Αυτό το λάθος λοιπόν πρέπει με τη βοήθεια του Διαιτολόγου να αλλάξει. Έτσι θα μπορέσετε και αργότερα να διατηρείτε έυκολα το νέο βάρος.

Αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε;

Η συζήτηση με έναν ειδικό Διατροφολόγο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα είτε ενδιαφέρεστε για μικρή, είτε για μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Σιγουρευθείτε πως ο Διατροφολόγος που έχετε επιλέξει:

 • Σέβεται τις προσωπικές σας ανάγκες και το πρόγραμμά σας
 • Ενδιαφέρεται για τις διατροφικές σας προτιμήσεις
 • Έχει λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και διατροφικό ιστορικό
 • Θέτει πραγματοποιήσιμους (ρεαλιστικούς) στόχους, τους οποίους σας επικοινωνεί επιτυχώς
 • Αντιλαμβάνεται τις ψυχολογικές παραμέτρους, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία
 • Αν υπάρχουν συνοδά προβλήματα υγείας, προσαρμόζει το διαιτολόγιο

Αύξηση Βάρους

Η αλήθεια είναι πως είμαστε περισσότερο συνηθισμένοι να ακούμε για ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αντιμετωπίζουν το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα. Το να είναι κάποιος λιποβαρής μπορεί να μη φαίνεται τόσο σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους, παρόλα αυτά ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών, όπως:

 • Διατροφικές ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών
 • Προβλήματα γονιμότητας
 • Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Προβλήματα στο δέρμα, τα μαλλιά ή τα δόντια
 • Συνεχές αίσθημα κόπωσης

Πώς μπορεί ένας Κλινικός Διατροφολόγος να σας βοηθήσει να αυξήσετε το βάρος σας ώστε να φτάσει σε φυσιολογικό επίπεδο;

Σε πρώτη φάση ο διατροφολόγος θα ελέγξει τις παραμέτρους που ευθύνονται ή μπορεί να συμβάλουν στην κατάσταση. Μέσω εξετάσεων αίματος και ιστορικού θα πρέπει να εξετασθεί η ύπαρξη κάποιου κλινικού προβλήματος, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για το χαμηλό σωματικό βάρος. Επιπλέον ελέγχεται ο κληρονομικός παράγοντας και φυσικά οι διατροφικές συνήθειες. Τέλος πραγματοποιούνται οι απαραίτητες σωματικές μετρήσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στην δημιουργία ενός προγράμματος διατροφής, βασισμένου στις εξατομικευμένες ανάγκες του καθένα.

Συντήρηση Βάρους

Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα αποτελεί το τελευταίο και ένα από τα σημαντικότερα στάδια της διαδικασίας απώλειας ή πρόσληψης βάρους. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να εξασφαλίσουμε πως ο ενδιαφερόμενος θα παραμείνει στο φυσιολογικό σωματικό βάρος και θα αποφύγει τις απότομες αυξομειώσεις. Γι΄ αυτόν το λόγο είναι καλό το πρόγραμμα συντήρησης να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθεροποίησης του σωματικού βάρους αλλά και της υγείας σας. Ο Διατροφολόγος που έχετε επιλέξει θα μπορούσε να σας βοηθήσει σημαντικά στο να διαμορφώσει τον ισορροπημένο τρόπο διατροφής στην δική σας καθημερινότητα, καθώς γνωρίζει τις διατροφικές σας συνήθειες και προτιμήσεις. Η σταθεροποίηση και η συντήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους περιλαμβάνει ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στον τρόπο, με τον οποίο ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται το φαγητό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του σωματικού σας βάρους, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

About

Από το 2008 έως σήμερα ασχολούμαι με κλινικά περιστατικά, διατροφή κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία, άλλα κύρια μέριμνά μου είναι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση στην υγιεινή διατροφή.

©2024 Kalaitzidou.gr. All Rights Reserved. Designed By Gerasimos Tzamarelos.

Search