Συνήθως όταν τρώμε σοκολάτα αισθανόμαστε μεγάλες ενοχές, καθώς έχουμε στο μυαλό μας τη φήμη, για την αύξηση του σωματικού βάρους.
Υπάρχουν πολλά οφέλη όμως για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την τροφή! Εκατομμύρια άνθρωποι πλέον την απολαμβάνουν καθημερινά, χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση της.
Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η κατανάλωση σοκολάτας στην υγεία μας;
Σοκολάτα και οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό
Απόκτηση μιας πιο υγιούς καρδιάς
Έρευνες υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη.
Σε μελέτη Σουηδών που διήρκησε γύρω στα εννέα χρόνια, μειώθηκε ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας κατά το ένα τρίτο σε αρκετές χιλιάδες γυναίκες που έτρωγαν μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα.
Επίσης, άλλη μακροχρόνια έρευνα έδειξε ότι περίπου ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας ημερησίως μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 39%.
Μπορείτε λοιπόν να προσφέρετε στον εαυτό σας αυτή τη γλυκια ευχαρίστηση τρώγοντας μια μπάρα σοκολάτας καθώς έχει πέντε φορές τα φλαβονοειδή ενός μήλου.
Σοκολάτα και απώλεια βάρους
Θα αναρωτιέστε εάν μπορείτε να εντάξετε την σοκολάτα στη διατροφή σας, χωρίς τον κίνδυνο να πάρετε περριτά κιλά. Η απάντηση είναι πιο ευχάριστη από ότι περιμένετε.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο την αίσθηση του κορεσμού, σε αντίθεση με τις πιο ανοιχτόχρωμες σοκολάτες. Ο λόγος είναι ότι μειώνει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα.
Χωρίς ενοχές λοιπόν, μπορείτε να εντάξετε την μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας.
Η σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει την μείωση της μνήμης
Η σταδιακή απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους θα μπορούσε να μειωθεί κατανάλωνοντας δύο φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας την ημέρα, μιας και βοηθάει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής.
Η ζεστή σοκολάτα βοήθάει να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου όπου χρειάζεται. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, άρα χρειάζονται και μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η λειτουργία, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer.
Η κατανάλωση εκχυλίσματος κακάο θα μπορούσε ίσως να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στα νευρικά μονοπάτια που βρέθηκαν σε ασθενείς, με νόσο του Αλτσχάϊμερ. Δηλαδή τα συμπτώματα της κατάστασης (π.χ. γνωστική παρακμή), θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν.
Μείωση της χοληστερόλης
Η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστών ως “κακών λιπών”.
Σοκολάτα και ευφυΐα
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βοηθάει το σώμα να ανταπεξέλθει σε στρεσογόνες συνθήκες και ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου.
Το κακάο που είναι πλούσιο σε φλαβανόλες αυξάνει τη ροή του αίματος σε βασικά μέρη του εγκεφάλου για 2 έως 3 ώρες. Αυτό το γεγονός, θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση και την επαγρύπνηση βραχυπρόθεσμα.
Μειονεκτήματα της σοκολάτας
Υπάρχουν όμως και μερικά μειονεκτήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτής της πλούσιας τροφής.
Ενώ κάποια τρόφιμα μπορούμε να τα καταναλώνουμε με μέτρο, η σοκολάτα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κακή επιλογή.
Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
Μια ράβδος 40 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχει 235 θερμίδες.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Η ίδια μερίδα μιας σκούρας σοκολάτας περιέχει αντίστοιχες θερμίδες. Όμως, η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ενώσεις που είναι ωφέλιμες για την υγεία.
Συμπερασματικά λοιπόν, ενώ η μαύρη σοκολάτα περιέχει διατροφικά σημαντικές ενώσεις, εξακολουθεί να συμβάλλει στη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
Στα μειονεκτημάτα της κατανάλωσης σοκολάτας συμπεριλαμβάνεται και η περιεκτικότητα σε ολικό λίπος αλλά και το υψηλό περιεχόμενο κορεσμένων λιπών.
Τα 40 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν 8,14 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, το είδος του λίπους που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης.
Η ίδια μερίδα μαύρης σοκολάτας περιέχει 10,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, αλλά η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξηγεί ότι τα λίπη στη μαύρη σοκολάτα προέρχονται από το βούτυρο κακάο και δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα λίπη της σοκολάτας γάλακτος που είναι κυρίως γαλακτοκομικά.
Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Το λίπος που περιέχει αλλά και η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθιστά την σοκολάτα μια πλούσια γευστικά τροφή.
Η ζάχαρη μπορεί να παρέχει ενέργεια, έχει όμως και αρκετά διατροφικά μειονεκτήματα. Μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών σε υψηλή περιεκτικότητα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η σκούρη σοκολάτα παρόλο που έχει πολύ ζάχαρη, έχει λιγότερη από τη σοκολάτα γάλακτος.
Χαμηλή σε βιταμίνες και μέταλλα
Η σοκολάτα δεν αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών και παρέχει μόνο το 8% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και το 2% της καθημερινής πρόσληψης σιδήρου.
Άρα, θα μπορούσε να έχει και αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία αν την προτιμήσετε αντί για ένα πιο υγιεινό φαγητό, λόγω των λίγων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών. Η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερη σε θερμίδες και λίπος από τη μαύρη σοκολάτα, έχει όμως περισσότερη ζάχαρη και λιγότερα προστατευτικά της υγείας φλαβονοειδή, που παρέχει η σοκολάτα.
Επιλέγετε περίπου 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας λίγες φορές την εβδομάδα και τρώτε σε αντικατάσταση με άλλα, λιγότερο υγιεινά σνακ αντί να τα προσθέτετε στις απολαύσεις που καταναλώνετε κάθε μέρα.
Οι μικρές ποσότητες περιστασιακά, θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους.